به گزارش خبرگزاری فارس از مشهد، حجتالاسلام غلامرضا مصباحیمقدم در نهمین همایش اساتید و دانشجویان ایرانی خارج از کشور اظهار کرد: در مورد وضعیت اقتصاد ایران یک شرایط بالفعل و یک شرایط بالقوه داریم.
وی افزود: شرایط بالفعل یعنی بعد از دو سه سال شرایط سخت تحریمی درآمد نفت ما به یک چهارم کاهش یافته است و امسال درآمد نفتی در قانون بودجه با 24 میلیارد دلار بسته شد و این درآمد در چهار ماه نخست امسال تحقق نیافت.
*82 درصد درآمدهای کشور صرف هزینههای جاری میشود
مصباحیمقدم با اشاره به اینکه در سال گذشته صادرات غیرنفتی ما 50 میلیارد دلار بوده که عمده آن مواد پتروشیمی بود، گفت: هزینههای کشور بسیار بالاست و 85 درصد از درآمدها هزینه مصارف جاری میشود و تنها 15 درصد به مباحث عمرانی اختصاص مییابد.
رئیس طرح اصلاح نظام بانکی مجلس تصریح کرد: نرخ رشد کشور در سال 90 نزدیک به 6 درصد بوده اما در سال 91 منفی 6.8 درصد بود که البته ضعف مدیریت داخلی و تحریمها سبب این رشد منفی شد و البته تحریمها بین 25 تا 30 درصد هزینه ما را افزایش داده بود.
مصباحیمقدم با بیان اینکه در قبل از تحریم شرکت حمل و نقل نفتی ایران در رده سوم جهان بود، اظهار کرد: بعد از تحریمها این شرکت از هم پاشید، اما نکته قابل توجه ین است که با همه این شرایط ایران دچار اقتصاد ریاضتی نشد و در برخی کشورهای اروپایی مانند یونان در حالی که بانک جهانی و کشورهای اروپایی به کمک آنها آمدند اما شرایط آنها سختتر شد اما در این مدت که ایران تحریم نبود هیچ بدهی معوق خارجی نداشت.
وی با بیان اینکه مجموع داراییهای خارجی ما 130 میلیارد دلار است، اظهار کرد: در شرایط تحریمی قیمت ارز به شدت افزایش یافت و قیمت ارز در سال 91 به بیش از 3 برابر رسید و نمیتوان بر اساس دلار شرایط را برآورد کرد.
*سطح رفاه مردم باید با مقیاس قدرت خرید سنجیده شود
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: باید زندگی مردم را سنجید و اگر ما به دنبال افزایش رفاه ایران با دیگر کشورها هستیم لحاظ کردن قیمت ارز مقیاس غلطی است و برای افزایش رفاه باید قدرت خرید مردم را مقایسه کرد که بر این اساس شرایط ایران از کشورهایی همچون پاکستان و هند بهتر است اما در برابر ترکیه کمی پایینتر هستیم و در مقایسه با کشورهای اروپایی و آمریکایی شاید شرایط آنها 3 تا 4 برابر از ما بهتر باشد.
مصباحیمقدم افزود: نباید این رفت و آمدهای خارجی که امروز صورت میگیرد سبب خوشحالی ما شود غیر از اینکه سرمایهگذاری خارجی صادرات محور باشد و از طرفی جلوی خام فروشی گرفته شود.
وی یادآور شد: به نظر من ظرفیت کشاورزی ایران ظرفیت خوبی است که با برنامهریزی میتوان از آن بهرهبرداری مناسب کرد که البته باید آبیاری ما قطرهای باشد و با شیرین کردن آب دریا میتوانیم شرایط خوبی را برای اقتصاد به وجود آوریم.
*افزایش صادرات برق به کشورهای منطقه
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به اینکه مدیریت جهادی لازمه بهبود اقتصاد کشور است، اظهار کرد: امروز مصرف انرژی در کشور بسیار زیاد است و باید به این موضوع به صورت ویژه توجه شود و نظام بانکی ما نیز باید اصلاح شود چون هیچگاه بانک در خدمت تولید کننده نیست و هر مقدار نقدینگی به بانک تزریق شود همه آن را میبلعد.
مصباحیمقدم یادآور شد: امروز صادرات برق کشور در حال توسعه است و کشورهای منطقه متقاضی برق ایران هستند و کشورهای عراق، جمهوری آذربایجان، سوریه و افغانستان متقاضی صادرات برق ما هستند.