به گزارش خبرگزاری مهر، اسحاق جهانگیری در نشست هم اندیشی مدیران عامل بانک های دولتی، خصوصی و مؤسسات مالی و اعتباری گفت: در اجرای سیاست های پولی و مالی باید هم به مشکلات نظام بانکی و هم به انتظارات مردم و فعالان اقتصادی از نظام بانکی توجه داشت.
معاون اول رئیس جمهور با تأکید بر لزوم همکاری بانک ها برای تحقق برنامه های اقتصادی دولت گفت: به هر دلیلی اقتصاد ایران بانک محور است و نقش اصلی تأمین مالی را به دوش می کشد و نمی توان از آن صرفنظر کرد.
وی با اشاره به عملکرد خوب نظام بانکی در سال ۹۳ و پرداخت ۳۴۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات بیان داشت: پارسال به دلیل بیشتر بودن متوسط درآمد حاصل از فروش نفت، وضعیت بودجه ای نسبت به سال ۹۲ بهتر بود و هم امید در مردم ایجاد شد و هم بخش خصوصی بیشتر ورود کرد و صادرات و واردات کشور نیز افزایش یافت.
جهانگیری با اشاره به رشد اقتصادی ۳ درصدی در سال ۹۳ و امید برای استمرار این رشد اقتصادی در سال ۹۴ افزود: به چند دلیل انتظارات اقتصادی در سال ۹۴ هنوز محقق نشده و کاهش درآمد دولت از فروش نفت از این دلایل است.
معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: در حالی که متوسط قیمت فروش هر بشکه نفت طی شش ماه اول سال گذشته بالا بود در شش ماهه امسال قیمت فروش نفت به ۴۵ تا ۴۶ دلار به ازای هر بشکه کاهش یافته و حتی در گاهی مواقع تا ۴۰ دلار نیز قیمت هر بشکه نفت پایین آمد.
وی با تأکید بر اینکه به دلیل اینکه هنوز تحریم ها لغو نشده حجم صادرات نیز هنوز تغییری نکرده است گفت: امسال در سخت ترین شرایط بودجه ای قرار داریم که حتی در دوران جنگ تحمیلی نیز چنین شرایط سختی نداشته ایم.
جهانگیری با تأکید بر لزوم تصمیم گیری های جدی برای عبور از این شرایط افزود: در این تصمیم گیری ها نمی توان مسائل اجتماعی کشور را از نظر دور داشت و باید تصمیم های اقتصادی به گونه ای باشد که در شرایطی که هنوز تحریم ها برداشته نشده است، جامعه تحمل این تصمیم ها را داشته باشد و همچنین از ثبات و آرامش کشور حفاظت شود.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به برخی حرف و حدیث های ناشی از نوسان قیمت ارز گفت: در این نوسانات، قیمت ارز از ۳۴۰۰ تومان بالاتر نرفت اما در سال ۹۱ شرایطی داشتیم که قیمت دلار به ۳۹۰۰ تومان نیز رسید.
وی با انتقاد از برخی فضاسازی ها در این زمینه ها افزود: شرایط بازار ارز ثبات دارد و شاهد آرامش در قیمت ها در بازار هستیم. معاون اول رئیس جمهور با تأکید بر اینکه در سال ۹۴ باید رشد مثبت اقتصادی داشته باشیم و مردم نیز چنین انتظاری دارند تصریح کرد: فرصت های خوبی ایجاد شده و نباید با بی تدبیری این فرصت ها را از دست داد.
جهانگیری با اشاره به فرصت های ایجاد شده بعد از جمع بندی هسته ای افزود: هیئت های اروپایی به ایران می آیند تا برای همکاری های اقتصادی مذاکره کنند. وی با اشاره به اظهارات وزیر اقتصاد در خصوص قرارداد اختصاص خط اعتباری ۵ میلیارد دلاری به ایران از طرف یک نهاد آسیایی در شرایطی که هنوز تحریم ها لغو نشده گفت: اروپایی ها به طور جدی پای کار هستند و باید خود را برای استفاده از فرصت ها آماده کنیم و نظام بانکی در خط مقدم کار با طرف های خارجی هستند.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اینکه در شرایط تحریم نیز طرف های غربی نظام بانکی ایران را هدف قرار دادند افزود: در شرایط کنونی نیز نظام بانکی و سپس صنعت نفت نقش ویژه ای بر عهده دارند. وی با تأکید بر اینکه صنعت نفت ایران قادر است ظرف ۴ تا ۵ ماه میزان تولید خود را به قبل از تحریم یعنی تولید چهار میلیون بشکه در روز و صادرات دو میلیون بشکه در روز برساند گفت: این ظرفیت برای غربی ها باورپذیر نیست و آنها تصور می کنند که صنعت نفت ما برای اینکه بتواند کمر راست کند به زمان بیشتری نیاز دارد.
وی تصریح کرد: افزایش تولید نفت در ایران به سرعت اتفاق خواهد افتاد. جهانگیری در ادامه با ابراز امیدواری که سال ۹۵ سال شکوفایی اقتصادی ایران خواهد بود گفت: در شرایط کنونی که اندک زمانی تا اجرای توافق داریم تصورات مختلفی از جمله پایین آمدن قیمت ها یا تغییر در بازارها وجود دارد که سبب رکود شده و واحدهای تولیدی را در این مقطع زمانی کوتاه با تنگنای بیشتر مواجه کرده به طوری که حجم موجودی انبار واحدهای تولیدی بیشتر شده است.
جهانگیری با اشاره به اینکه برای عبور از این مقطع کوتاه حدود ۵ تا ۶ ماهه نیازمند تدابیر اقتصادی هستیم افزود: از مدیران بانک ها انتظار داریم که به تحقق سیاست های دولت کمک کنند. مدیران نظام بانکی کشور شرایط فعلی اقتصاد کشور را درک می کنند و مسائلی را که در گذشته نظام بانکی با آن مواجه بود، فراموش نمی کنند.
وی افزود: هم اکنون که ما به دنبال باز کردن فضا برای فعالیت های اقتصادی به ویژه نظام بانکی هستیم از مدیران بانکی نیز انتظار است که در جهت سیاست های دولت حرکت کند. معاون اول رئیس جمهور گفت: وقتی دولت برخاسته از مردم از نظام بانکی مطالبه ای دارد از مدیران بانک ها انتظار می رود با تدبیر کمک کنند و وقت بگذارند.
معاون اول رئیس جهور با اشاره به اینکه طرح تحول نظام بانکی، تقویت نقش بازار سرمایه و انضباط مالی دولت به طور جدی در دستور کار قرار دارد افزود: در این زمینه دو برنامه کوتاه مدت و بلندمدت در ستاد اقتصادی دولت در حال پیگیری است. وی گفت: افزایش سرمایه بانک ها از جمله مسائلی است که باید برای آن تصمیم گیری و سیاست گذاری شود و دولت با توجه به مصلحت، برای نظام بانکی تصمیم گیری می کند.
جهانگیری درباره تقویت بازار سرمایه هم گفت: اینکه بازار سرمایه باید تأمین کننده مالی طرح های بزرگ و بلندمدت در کشور باشد درست و امید است شرایط بازار سرمایه در آینده بهتر شود. وی انضباط مالی را از دیگر برنامه های دولت بیان کرد و افزود: در خصوص ایجاد بازار بدهی دولت در ستاد اقتصادی کارهایی انجام شده که در مراحل پایانی است و نتایج آن بزودی اعلام می شود.
وی با اشاره به اینکه هم اندیشی با مدیران بانک ها در جهت پیشبرد فعالیت های اقتصادی و توسعه و رونق اقتصاد کشور مؤثر است تاکید کرد: امید است با همفکری، بخش عمده ای از مشکلات حل شود و از شرایط کنونی عبور کنیم.
در این نشست که رئیس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد نیز حضور داشتند، تعدادی از مدیران بانک های دولتی و خصوصی و کارشناسان ارشد مالی و بانکی دیدگاه های خود را درباره مهمترین دغدغه های نظام بانکی بیان کردند.