0  |  1

مطالبات ودغدغه‌ کارآفرینان: ازسرمایه درگردش تا قوانین مخل کسب وکار

مطالبات ودغدغه‌ کارآفرینان: ازسرمایه درگردش تا قوانین مخل کسب وکار

مردادماه امسال دوازدهمین جشنواره ملی کارآفرینان برتر به میزبانی وزارت کار برگزار شد و ۱۰ کارآفرین برتر ملی معرفی شدند. در همان زمان نماینده کارآفرینان برتر کشوری مهمترین مشکل و مانع فعالان اقتصادی را قوانین دست و پاگیر کارآفرینی و کسب و کار عنوان کرد.
در این میان اگرچه، پرداخت تسهیلات گران قیمت نظام بانکی نیز از دیگر چالش‌های فعالان اقتصادی است اما به اعتقاد یکی از کارآفرینان برترملی، اقتصاد کشور در یک فضای «بی اعتمادی» و «بلاتکلیفی» قرار دارد. از سوی دیگر پیچیده کردن تشریفات صادرات از دغدغه فعالان اقتصادی و کارآفرینان تولیدی است.
در همین زمینه حمیدرضا قلمکاری یکی از کارآفرینان برتر ملی در حوزه کشاورزی از استان اصفهان، درباره دغدغه کارآفرینان گفت: کارآفرین دارای دو مولفه اصلی «عشق» و «امید» است و اگر دولت بخواهد با قوانین ضدونقیض و دست و پاگیر برای کارآفرینان مشکل ایجاد کنند «عشق» را از کارآفرین می گیرد؛ در این فضای ناامیدی اقتصاد، دولت باید امید را در بین فعالان اقتصادی به ویژه کارآفرینان تقویت کند اما زمانیکه به این حجم از عدم اطمینان در فضای کسب و کار کشور احساس می شود، مطمئنا کارآفرین «امید» خود را از دست می‌دهد.
وی با اشاره به ایرادات فنی سامانه جامع تجارت گفت: در حال حاضر سامانه جامع تجارت نه تنها در جهت تسهیل کسب و کار عمل نمی کند بلکه می تواند مخل فضای کسب و کار باشد. قطع به یقین اگر سامانه جامع تجارت بخواهد بخاطر یک ویرایش در یک ثبت سفارش برای واردات مواد اولیه تولیدی، واردکننده را مجبور کند که مجددا بحث اهلیت و تایید فنی و تایید تخصیص ارز را از سرخط شروع کند، مطمئنا مشکلات عدیده ای برای تولید و اشتغال کشور ایجاد می شود.
این فعال اقتصادی گفت: دو نکته برای فعالان اقتصادی بسیار حائر اهمیت است؛ نخست اینکه ایرادات سامانه جامع تجارت که عمدتا آی تی بیس هستند، حتما باید رفع شوند تا ثبت سفارش با سرعت بیشتری صورت گیرد؛ دوم اینکه بانک مرکزی باید در نقل و انتقال مالی برای فعالان اقتصادی چاره ای بیاندیشد.
وی با تاکید بر اینکه تولیدکنندگان واقعا امروز نگران تامین مواد اولیه مورد نیاز هستند، افزود: در این بین بانک‌ها نیز متاسفانه به دنبال سود انتقاد پول هستند و خود را جدای از سیستم می دانند.
این کارآفرین برتر ملی با بیان اینکه دولت نمی تواند کارآفرین را تنها بگذارد، ادامه داد: کارآفرین فقط به وام و تسهیلات بانکی نیاز ندارد بلکه به تسهیل امور کسب و کار بیش از هر چیز دیگری نیاز دارد. ما در یک جنگ اقتصادی قرار داریم و قطعا باید همه دستگاه ها و نهادها، متحد با مردم و فعالان اقتصادی به خروج از این شرایط کمک کنند.
قلمکاری گفت: یکی دیگر از مشکلات اساسی کارآفرینی و خوداشتغالی در کشور، فاصله بسیار زیاد دانشگاه با صنعت و دانشگاه با بازار کار است که ایجاد این پل ارتباطی می تواند در توسعه کسب و کار کمک کند.
این فعال اقتصادی تاکید کرد: قطعا در همین شرایط اقتصادی نیز می توان کارآفرینی کرد اما اساسا بحث «بی اعتمادی» و «بلاتکلیفی» را در اقتصاد داریم که باید مرتفع شود. امروز می توانیم در کارآفرینی فعالتر باشیم به شرطی که متحد باشیم. امروز می توانیم در فضاهای جدید تحت عنوان اقیانوس آبی نیازهای جدید در مصرف کننده را شناسایی و با ایجاد فضاهای جدید، کسب و کارهای خلاقانه ایجاد کنیم.
با مشقت پول خود را به ریال تبدیل می کنیم
محمد شاکری، دیگر کارآفرین برتر ملی در بخش کشاورزی از استان خراسان رضوی، درباره دغدغه کارآفرینان گفت: چالش اساسی و اصلی که البته فقط مشکل کارآفرینان نیست بلکه فعالان اقتصادی در بخش‌های مختلف با آن مواجه هستند، مشکلات بانکی و ارزی در کشور است. در حال حاضر ما به عنوان یک تولیدکننده و صادرکننده وقتی یک محصول را تولید و صادر می‌کنیم زمانی که قرار است این محصول به پول برسد عملا همه راه‌ها بسته است و باید با یک لطائف الحیلی پول خود را به ریال تبدیل کنیم.
وی ادامه داد: علاوه بر این، اعلام کردند صادرکنندگان باید ارز حاصل از صادرات خود را در سامانه نیما عرضه کنند؛ تولیدکننده از طرفی باید مواد اولیه محصول تولیدی خود را با ارز آزاد خریداری کند اما زمانی‌که قرار است این محصول به یک عایدی برای او تبدیل شود، باید بر اساس نرخ اعلامی در سامانه نیما ریال خود را دریافت کند.
این کارآفرین برتر ملی افزود: امروز تولیدکننده نیاز به هیچ کمک تسهیلاتی و مالی از دولت ندارد، همین که دولت خود مانع درست نکند و تشریفات صادرات را پیچیده تر نکند بزرگترین حمایتی است که می تواند از تولیدکنندگان داشته باشد.
بدهی بانکی کارآفرینان استمهال شود
غلامعلی اسلامی زاده دیگر کارآفرین برتر ملی نیز با اشاره به موانع پیش روی کارآفرینان، با بیان اینکه هزینه کارآفرینی و اشتغالزایی برای هر نفر بسیار کمتر از هزینه‌های دولت برای یک فرد بیکار است، گفت: بیکاری از حوزه اجتماعی و اقتصادی می‌تواند هزینه‌هایی را برای کشور ایجاد کند.
وی با اشاره به شرایط اقتصادی موجود در کشور افزود: در این شرایط حساس انتظار و توقع ما کارآفرینان از دولت و دستگاه‌های اجرایی این است که با کمک به کارآفرین، اشتغال و تولید موجود کشور پایدار بماند و تهدید نشود تا با خروج از وضعیت حساس فعلی حاکم بر اقتصاد، طرح های توسعه‌ای رونق یابد.
این کارآفرین برتر ملی در بخش کشاورزی از استان خوزستان، با اشاره به انتظارات از دولت برای حمایت از کارآفرینان گفت: کمک‌هایی که دولت می‌تواند داشته باشد در حوزه مالیاتی، کاهش بار مشکلات مالیاتی است، از طرفی در حوزه نظام بانکی نیز انتظار می‌رود بدهی کارآفرینان و تولیدکنندگانی که در شرایط فعلی امکان بازپرداخت تسهیلات خود را ندارند با حفظ سود حمایتی، استمهال شود و این استمهال مشروط به دریافت بدهی با سود ۱۸ درصد نشود.
اسلامی زاده، با بیان اینکه استمهال بدهی بانکی کارآفرینان می تواند یکی از مهمترین حمایت‌های دولت باشد، ادامه داد: بر اساس پیگیری‌های انجام شده، این مشکل نیازمند حمایت در سطح دولت است تا با مجوز به سیستم بانکی امکان بهره مندی کارآفرینان از این امکان را فراهم کند.
این فعال اقتصادی با طرح پیشنهاد خود به جوانان متقاضی ورود به عرصه خوداشتغالی و کارآفرینی گفت: من در شرایط سخت اقتصادی تصمیم به کارآفرینی گرفتم و به جوانان توصیه می‌کنم با شجاعت و جسارت در برابر مشکلات پیش رو مقاومت کنند و هرگز موانع، آنها را به گذشته هدایت نکند چراکه قطعا مشکل برطرف خواهد شد.
وی تاکید کرد: بیش از سرمایه مالی، مهتمرین سرمایه یک کارآفرین اراده و اعتماد به نفس است که جوانان کارآفرین باید با تقویت اعتماد به نفس، خود را برای ورود به فصل جدیدی از زندگی آماده کنند.
لزوم تامین نقدینگی ارزان قیمت
سلمان بارانی بهبهانی از کارآفرینان برتر ملی سال در بخش صنعت نیز گفت: در حال حاضر مهمترین مشکل کارآفرینان فعال در حوزه صنعت، تامین مواد اولیه و بالا بودن قیمت تامین مواد است.
وی با بیان اینکه نبود ثبات قیمتی، صنایع مخلتف را به چالش کشیده است، ادامه داد: کارآفرین امروز نیازمند حمایت دولت است تا با تزریق نقدینگی ارزان قیمت، بتواند اشتغال موجود را حفظ کند.
این کارآفرین، با تاکید بر اینکه نقدینگی بنگاه‌های صنعتی باید از محل منابع ارزان قیمت تامین شود افزود: در غیراینصورت یک کارآفرین و تولیدکننده باید بدون حمایت دولت با مراجعه به شبکه بانکی تسهیلات با سودهای بالا را دریافت کند اما تولید با چنین نرخ سودهایی، مقرون به صرفه نیست؛ تولیدکننده نیاز به تامین نقدینگی ارزان قیمت دارد.
بهبهانی با بیان اینکه با شرایط حال حاضر، یک کارآفرین و تولیدکننده نه تنها قادر به ایجاد اشتغال جدید نیست بلکه درتثبیت نیروی کار فعلی خود با مشکل مواجه است، ادامه داد: گردش پول در واحدهای تولیدی و اقتصادی بسیار پایین است و در این شرایط تسهیلات با نرخ های سود ۱۸ درصد به بالا قطعا پاسخگوی نیاز کارآفرینان و فعالان اقتصادی نیست.
این کارآفرین برتر کشوری با توصیه به جوانان علاقمند به کارآفرینی گفت: کارآفرین شدن یک عشق و علاقه درونی می خواهد و فردی که این شاخصه را نداشته باشد نمی تواند با مشکلات روبرو شود. قطعا کارآفرین شدن فراز و نشیب دارد و فائق آمدن بر مشکلات وی را نسبت به سایر افراد متمایز می کند.
عدم هماهنگی سازمان‌ها در وضع مقررات
حامد واحدی از دیگر کارآفرینان برتر ملی در حوزه صنعت با بیان اینکه یک سرمایه گذار در یک کارگاه کوچک یا یک کارخانه بزرگ، به اندازه سرمایه خود توانسته موانع اجتماعی و اقتصادی را پشت سر بگذارد گفت: بنابراین یک سرمایه گذار توانمندی حفاظت از سرمایه خود را دارد، پس دولت به جای ایجاد قوانین دست و پاگیر، اگر از بخش خصوصی حمایت کند بیشتر می تواند از تولید و اشتغال موجود حمایت کند.
وی با تاکید بر اینکه یک سرمایه گذار هیچ وقت درگیر حق بیمه نیست و قطعا حق بیمه خود را پرداخت می کند گفت: فرض کنید چند روزی «بیمه قرارداد با مصالح» به تعویق افتاده است، اکنون یک فعال اقتصادی باید ۴ تا ۶ ماه به جای صرف وقت خود برای ایده خلاقانه در تولید یا سرمایه گذاری، وقت و هزینه خود را در شعب بیمه برای حل مشکلات هدر دهد که البته در بیشتر مواقع اشتباه یک مامور بازرس بیمه بوده است.
این فعال اقتصادی با بیان اینکه مانع تولید در وضع کنونی کشور عدم هماهنگی سازمان ها با یکدیگر است افزود: وزارت صمت مقرراتی وضع می کند که با مقررات وزارت بهداشت همخوانی ندارد؛ یا یک مقرراتی را وزارت کار وضع می کند که با مقررات وزارت صمت همخوانی ندارد. به عنوان مثال، در حال حاضر وزارتخانه‌های «صنعت»، «کار» و «بهداشت» هر یک وضعیت انرژِی، ایمنی و بهداشت کارگاه را «جداگانه» بازرسی می کنند؛ یعنی منِ تولیدکننده باید هر روز پاسخگوی بازرسان دستگاه ها برای بازرسی باشم در حالی که این کارخانه استانداردهای ایزو را دریافت کرده است و تمام شاخص های ایمنی، بهداشت و محیط زیست را پوشش می دهد.
وی خاطرنشان کرد: در حوزه مشکلات اقتصادی یک سرمایه گذار اگر بخواهد تسهیلات دریافت کند باید ۵۰ درصد تسهیلات دریافتی را به بانک بازپرداخت کند در حالی که سود تسهیلات تولیدی با سود تسهیلات تجاری باید متفاوت باشد.
این کارآفرین برتر ملی گفت: نیازی نیست دولت از سرمایه گذار حمایت کند؛ انتظار ما این است که برای کارآفرین و تولید کننده مانع ایجاد نکند.

با عضویت در بیزنگار می توانید به بیش از 500 مقاله و ویدیو آموزشی و کاربردی به صورت طبقه بندی شده و به رایگان دسترسی داشته باشید.

درباره مدل کسب و کار، طرح کسب و کار، استارتاپ ناب، بوم ارزش پیشنهادی، خلاقیت و نوآوری، کارآفرینی کودکان، کارآفرینی زنان، کارآفرینی سازمانی، کارآفرینی اجتماعی، کمینه محصول پذیرفتنی، ایده پردازی و تجارب کارآفرینان موفق و شکست خورده بخوانید و ببینید.

عضویت سریع و رایگان

منبع: خبرگزاری مهر
مطالب پیشنهادی:
درباره مدیراینفو

مدیراینفو ارائه دهنده تازه‌ترین اخبار و رویدادها، مطالب مفید، کاریکاتور، اینفوگراف و ویدیوهای کاربردی در حوزه کارآفرینی است؛ با عضویت در مدیراینفو می‌توانید به بیش از ۵۰۰ مقاله و ویدیوی آموزشی در حوزه‌های مختلف و به صورت طبقه بندی شده و رایگان دسترسی داشته باشید. (برای عضویت کلیک کنید)

ارتباط با ما

 تهران، ولنجک، ساختمان واحدهای فناور دانشگاه شهید بهشتی، طبقه منفی 2، واحد 216

 +98-21-22411360
 info [at] modirinfo.com