از روز گذشته کاربران در ایران راهی جز استفاده از حالت Safe Search در موتور جستوجوی گوگل و بینگ ندارند. حالتی که قرار داده شده تا محتوای خشونتآمیز و بزرگسال برای کودکان زیر ۱۳ سال نمایش داده نشود.
در این شرایط، مسئولان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تا این لحظه ترجیح دادهاند در مورد این محدودیت اجباری که بیشتر برای کاربران ایرانسل و همراه اول وضع شده توضیحی ندهند.
محدودیت جدید اعمالشده در شرایطی رخ میدهد که اختلال و کندی در اینترنت در هفتههای اخیر شدت گرفته است و کاربران برای اتصال به فیلترشکنها نیز با مشکل مواجه هستتد.
میلاد افشاری، متخصص شبکه و اینترنت با عجیب و غمانگیز خواندن این شرایط به پیوست میگوید ممکن است کاربران عمومی اینترنت حتی متوجه این محدودیت نشوند اما نباید نسبت به از دست دادن این حق طبیعی بیتفاوت بود.
همه چیز واضح است
میلاد افشاری، همبنیانگذار ایرناگ میگوید این اتفاق با هایجک کردن DNS انجام میشود.
او میگوید: بحث آلودگی دیاناس (DNS Poisoning) را مدتهاست در شبکه ایران داریم. درخواستهای DNS که روی پروتکل UDP میرود، هایجک میشود؛ به جای اینکه سرورهای DNS اصلی که باید پاسخگوی درخواست کاربر باشند، سرورهایی داخل ایران جواب کاربر را میدهند.
افشاری ادامه میدهد: از همین ساختار استفاده شده و وقتی از Resolver آیپی google.com را میپرسید به جای اینکه از سرورهای اصلی پاسخ را بر اساس موقعیت جغرافیایی یکی از آیپیهای سرور گوگل را برگرداند، در مسیر، این درخواستها هایجک میشود و به جایش یک آیپی از سرور گوگل برگردانده میشود که این آیپی اختصاصاً برای Safe Search گوگل است. از هر جای ایران با هر اپراتوری درخواست DNS برای پیدا کردن آیپی گوگل بزنید، همان یک آیپی خاص را بازمیگرداند.
او در مورد تاثیری که این شرایط میتواند روی بخشهای دیگری بگذارد توضیح میدهد: این اتفاق ممکن است روی سرویسهای دیگر نیز تاثیر بگذارد. مثلا به شدت در سرویسهای SEO سایتها تاثیر منفی میگذارد و سایتها و کسبوکارها را تحت تاثیر قرار میدهد.
همبنیانگذار ایرناگ در انتها میگوید: ممکن است خیلی کاربران عمومی متوجه چنین تغییری نشوند و این خیلی مهم است که افراد متخصص و کسانی که دغدغه اینترنت دارند به این مساله بپردازند و به دنبال جواب باشند. این یک حق طبیعی و نرمال در اینترنت است که آن را از دست دادهایم.