با انتشار گزارشهای مربوط به عملکرد مردادماه شرکتهای بورسی فعال در صنعت حمل و نقل، مشخص شد روند درآمدزایی این صنعت در مقایسه با تیرماه با کاهش 3 درصدی روبهرو شده است.
همچنین آمار منتشر شده در خصوص عملکرد این شرکتها از ابتدای سال مالی تا انتهای مردادماه نشان میدهد که درآمدهای عملیاتی آنها نسبت به مدت مشابه سال قبل به طور میانگین با 45 درصد افزایش روبهرو شده است؛ روند رو به رشدی که بخش عمده آن به افزایش قیمت خدمات و سایر نرخهای مربوط به فعالیتهای عملیاتی مربوط میشود.
حمل و نقل بار در سالجاری بهبود یافته است
یکی از اصلیترین فعالیتهای شرکتهای بورسی فعال در صنعت حمل و نقل ریلی، مربوط به حمل و نقل بار است. براساس گزارشهای منتشر شده از طرف شرکتها، در سال 1400 شرکت راه آهن به دلیل کاهش لکوموتیوهای گرم نتوانست به تعهدات خود در حوزه تأمین نیروی کشش عمل کند و این موضوع باعث شد تا حجم بار شرکتهای حمل و نقل ریلی با کاهش روبهرو شود. این موضوع هرچند در عملکرد سال 1400 این صنعت و سودسازی فعالیتهای آن تأثیر قابل توجهی داشت، اما در سال 1401 و در پی اصلاح قراردادهای مربوط به حمل فولاد و همچنین افزایش حجم فولاد و مواد معدنی انتقال یافته، تا حدودی مرتفع شد و شرکتها توانستند از این طریق درآمدهای خود را افزایش دهند. اصلاحات صورت گرفته در کنار افزایش نرخهای مربوط به ارائه خدمات در بخش باربری بخصوص بر عملکرد شرکتهایی چون «توریل»، «حتوکا»، «حگهر» و «حآسا» تأثیر داشته است. این شرکتها بیشترین درآمدهای خود را از بخش حمل و نقل بار بهخصوص فولاد و صنایع معدنی به دست میآوردند.
افزایش نرخ خدمات و کاهش تعداد مسافران در بخش مسافری
در ایران بیش از 2 هزار واگن مسافربری درحال ارائه خدمات به مسافران هستند و متوسط عمر آنها بیش از 30 سال برآورد میشود که با توجه به عمر مفید واگنها در جهان (50 سال) در حاشیه مناسبی قرار ندارد.
از طرفی پایین بودن قیمت سوخت در ایران، باعث شده تا مزیت این صنعت در مصرف سوخت کمتر نسبت به حمل و نقل جادهای از درجه اهمیت پایینتری برخوردار باشد و این موضوع باعث شده تا صنعت ریلی برای جابهجایی مسافران، کمتر مورد توجه قرار گیرد که در صورت اصلاح قیمتهای انرژی در کشور، این صنعت میتواند بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
بنا به آمار منتشر شده، متوسط استفاده مسافران از صنعت ریلی (با احتساب شرایط ویژه کرونایی در سالهای 1399 و 1400) افزایش یافته که تداوم آن در ماههای ابتدایی سالجاری نیز قابل مشاهده است. با این حال، درپی افزایش قیمت خدمات و بلیت قطار از اردیبهشتماه، تعداد بلیتهای فروخته شده نیز با کاهش محسوسی روبهرو شده که این امر بر درآمدسازی صنعت تأثیر داشته است.
کاهش تعداد بلیتهای فروختهشده در مردادماه بیشترین تأثیر را بر درآمد شرکتهای «حآفرین»، «حریل» و «حسیر» داشته است. درآمدسازی این شرکتها در مردادماه نسبت به تیرماه به طور متوسط 8 درصد کاهش داشته است.