0  |  1

گره اینترنتی مجوزهای کسب‌وکار

گره اینترنتی مجوزهای کسب‌وکار

به‌رغم تاکید سیاستگذار بر صدور غیرحضوری و اینترنتی مجوزهای کسب‌وکار، ۹دستگاه همچنان به درگاه ملی مجوزها متصل نشد‌‌‌ه‌‌‌اند. سازمان برنامه و بودجه، وزارت کشور، وزارت دفاع، کانون کارشناسان رسمی، کانون وکلا، جامعه حسابداران رسمی، سازمان اداری و استخدامی، فراجا و نظام روان‌شناسی همچنان در فهرست دستگاه‌‌‌های جامانده و متصل‌نشده به درگاه ملی مجوزها هستند. وزارتخانه‌‌‌های بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونت علمی ریاست‌جمهوری در سال ۱۴۰۱ مجوز کسب‌وکاری را از طریق درگاه ملی مجوزها صادر نکرده‌‌‌اند. البته این آمار، روایت رسمی وزارت اقتصاد از جاماندگان درگاه صدور مجوز است.  طبق اعلام این درگاه، هنگام ورود کاربران برای ثبت مجوز، در مورد برخی از دستگاه‌ها این پیام دریافت می‌شود:«صادرکننده مجوز این کسب‌وکار، هنوز شرایط و مدارک لازم برای صدور این مجوز را اعلام نکرده است. در تلاشیم هرچه سریع‌‌‌تر اطلاعات این صفحه را ارسال کنند، شرایط را شفاف و ساده کنیم، به تصویب هیات مقررات‌زدایی برسانیم و در درگاه ملی مجوزها بارگذاری کنیم.»
سیاستگذار در حالی به صدور آنلاین مجوزها اصرار دارد که مراجعه‌‌‌کنندگان درگاه ملی مجوزهای کشور در ساعاتی از روز، با پیغام «متقاضی گرامی در حال حاضر امکان ثبت درخواست پروانه کسب به دلیل اختلال در سامانه ایرانیان اصناف تا اطلاع ثانوی مقدور نیست»، مواجه می‌‌‌شوند.
گزارش درخواست و صدور از ابتدای سال تا ۴آذرماه همین امسال نشان می‌دهد که از ۴۶۷هزار و ۲۷۶درخواست دستگاه‌‌‌های صادرکننده مجوز، ۱۳۵هزار و ۵۰۷مجوز صادر و ۱۸۹هزار و ۸۸۶مجوز رد شده است. همچنین ۱۹‌هزار و ۳۷۰نفر از درخواست خود برای دریافت مجوز انصراف داده‌‌‌ و ۱۲۲‌هزار و ۵۱۳درخواست با تاخیر از سوی دستگاه‌‌‌های صادرکننده مواجه شده‌‌‌اند. علاوه بر آن، ۴هزار و ۶۹۲درخواست در صف بررسی هستند و ۸۳‌هزار و ۱۴۷درخواست معادل ۸/ ۱۷‌درصد کل درخواست‌‌‌ها در مرحله بررسی تاخیر داشته‌‌‌اند. همچنین وزارت تعاون در بخش مشاغل خانگی با ارتقای ۱۶پله‌‌‌ای رتبه بین ۲۲دستگاه و وزارتخانه، بالاترین رتبه را در صدور مجوزها به خود اختصاص داده و سازمان حفاظت محیط‌زیست با کاهش سه‌پله‌‌‌ای رتبه، با بیشترین کاهش رتبه بین ۲۲دستگاه روبه‌‌‌رو شده است. وزارتخانه‌های بهداشت، صمت، تعاون (به‌جز مشاغل خانگی) و میراث فرهنگی، قعرنشینان جدول درخواست و صدور مجوزها هستند. امیر سیاح، رئیس مرکز ملی مطالعات پایش و بهبود محیط کسب‌و‌کار وزارت اقتصاد، در مورد دستگاه‌هایی که مجوز آن‌ها در درگاه ثبت نمی‌شود، پاسخ می‌دهد: متاسفانه درگاه وزارت صمت، مدتی است که از کار افتاده و مردم به زحمت افتاده‌اند. برخی دستگاه‌ها به طور غیرقانونی از مسیر دیگری ثبت‌نام و مجوز صادر می‌کنند که طبعا مجازات این قانون‌شکنی را خواهند دید. وزیر اقتصاد نیز با اشاره به ارائه گزارش عملکرد دستگاه‌ها در صدور مجوز الکترونیک کسب‌وکار از طریق درگاه ملی مجوزها تصریح کرد: رئیس‌جمهور دستور دادند که باید دستگاه‌ها تمکین کنند و مسوولیت عدم‌انجام وظایف قانونی برعهده بالاترین مقام دستگاه است.
به گزارش «شادا»، احسان خاندوزی درباره آخرین وضعیت درگاه ملی مجوزها نیز بیان کرد: تقریبا تمام وزارتخانه‌ها و برخی دستگاه‌های بیرون دولت به صورت نیمه‌متصل شده‌اند اما هنوز دستگاه‌هایی هستند که به‌رغم متصل شدن به درگاه ملی مجوزها شرایط و مدارک صدور مجوز خود را به صورت کامل بارگذاری نکرده‌اند و اگر هم کرده‌اند به جای هدایت مردم به این درگاه همچنان فعالان اقتصادی را به سمت مسیرهای کاغذی هدایت می‌کنند. وی با اشاره به برگزاری نشست اخیر هیات مقررات‌زدایی تاکید کرد: قرار شد دستگاه‌هایی که هنوز مجوزی از درگاه ملی مجوزها صادر نکرده‌اند، از ظرفیت‌های نظارتی برای بالاترین مقام آن دستگاه استفاده کنیم. خاندوزی با تاکید بر اینکه برای دولت سیزدهم مهم جامه عمل پوشاندن به تسهیل شرایط تولید است، یادآوری کرد: رئیس‌جمهور هم پس از ارائه گزارش اخیر هیات مقررات‌زدایی و تسهیل مجوزهای کسب‌وکار به ایشان دستور دادند که باید دستگاه‌ها تمکین کنند و مسوولیت عدم‌انجام وظایف قانونی برعهده بالاترین مقام دستگاه است.
درخواست و صدور مجوزها به تفکیک دستگاه‌‌‌ها
درباره روند صدور مجوزها تا چهارم آذرماه سال‌جاری، صندوق نوآوری در بازه زمانی یادشده، ۱۴درخواست برای صدور مجوز ارسال کرده که از این تعداد، سه‌مجوز صادر و ۱۱مجوز رد شده است.
در دستگاه وزارت تعاون در مشاغل خانگی، ۲۱۷هزار و ۶۴۰کسب‌وکار درخواست صدور مجوز کرده‌‌‌اند که از این تعداد، ۷۶هزار و ۶۹۷مجوز صادر و ۱۳۶هزار و ۳۵۵مجوز رد شده است. البته ۳هزار و ۱۱۸متقاضی نیز از دریافت مجوز انصراف داده‌‌‌اند. متقاضیان با متولی‌‌‌گری سازمان انرژی اتمی ۲۲۳درخواست برای صدور مجوز داده‌‌‌اند که از این تعداد، ۲۵مجوز صادر و ۱۹۸مجوز رد شده است.
در وزارت ارشاد حدود ۳هزار و ۱۹۵درخواست برای صدور مجوز ثبت شده که از این میزان هیچ مجوزی دریافت نشده است. یک‌درخواست به دلیل انصراف متقاضی ابطال و ۲هزار و ۶۱۲درخواست رد شده است. بقیه درخواست‌‌‌ها همچنان در صف بررسی هستند.
بانک مرکزی ۳۶۴درخواست مجوز داشته که از این میزان، ۳۲ درخواست اجابت و ۲۷۲درخواست رد شده است. در این میان، ۲۶درخواست‌‌‌دهنده نیز از درخواست خود صرف‌نظر کرده‌‌‌اند.
در وزارت نیرو، ۲هزار و ۱۴۱درخواست مجوز به سامانه ارجاع شده که از این میزان، ۹۰درخواست صادر و درخواست هزار و ۷۹۸متقاضی رد شده است. در همین فرآیند، ۴۱متقاضی از درخواست خود انصراف داده‌‌‌اند و بقیه در صف بررسی مجوز هستند. درخواست ۱۸۲متقاضی در سامانه سازمان محیط‌زیست ثبت شده که از این تعداد، ۱۶مجوز صادر و ۱۱۵مجوز رد شده است. بقیه درخواست‌‌‌ها نیز در دست بررسی هستند.
از سازمان صداوسیما، ۱۰هزار و ۱۰درخواست مجوز به درگاه رفته است. از این تعداد، ۷۰درخواست تایید و ۶۹۴درخواست رد شده است و ۶۷متقاضی از دریافت مجوز خود انصراف داد‌‌‌اند. بقیه درخواست‌‌‌های این سازمان نیز در حال بررسی هستند.در وزارت اقتصاد، هزار و ۶۴۸درخواست به درگاه رفته که از این تعداد، ۱۹۲درخواست تایید و ۸۴۰درخواست رد شده است. همچنین ۶۷متقاضی از درخواست صدور مجوز خود انصراف داده‌‌‌اند. مجوزهای باقی‌مانده نیز درگیر فرآیند بررسی هستند. در سازمان استاندارد، ۲۷۹کسب‌وکار درخواست صدور مجوز داشته‌‌‌اند که مجوز ۶درخواست در درگاه تایید و مجوز ۲۰۳درخواست رد شده‌‌‌ است. سه‌درخواست‌‌‌دهنده هم از درخواست مجوز خود صرف‌نظر کرده‌‌‌اند. مجوزهای دیگر نیز در دست بررسی قرار دارند. وزارت جهاد کشاورزی، ۶۲هزار و ۲۷۶درخواست مجوز دریافت کرده که از این تعداد، درخواست ۲۱هزار و ۴۲متقاضی اجابت شده و ۲۶هزار و ۴۵۲نفر با عدم‌تایید درخواستشان مواجه شده‌‌‌اند. در این فرآیند، ۲هزار و ۶۳۹متقاضی از دریافت مجوز خود صرف‌نظر کرده‌اند و باقی درخواست‌‌‌ها در دست بررسی هستند.
متقاضیان درخواست مجوز از وزارت نفت، ۵هزار و ۷۳۹نفر بوده‌‌‌اند. از این تعداد، ۲۵درخواست تایید و هزار و ۵۴۲درخواست رد شده‌‌‌اند. همچنین ۲هزار و ۱۰۳متقاضی از صدور مجوز صرف‌نظر کرده‌‌‌اند و مابقی درخواست‌‌‌های مربوط به این وزارتخانه، هنوز در دست بررسی است. کسب‌وکارهای مربوط به وزارتخانه آموزش و پرورش ۱۱هزار و ۶۵درخواست برای صدور مجوز داشته‌‌‌اند. نهاد مربوطه نیز با ۷۵۸درخواست موافقت و تعداد ۵هزار و ۶۱۳درخواست را رد کرده است. در همین فرآیند، ۳۹۷متقاضی از درخواست خود صرف نظر کرده‌‌‌اند و بقیه درخواست‌‌‌‌‌‌ها همچنان در حال بررسی است.
متقاضیان درخواست مجوز از وزارت راه، ۳۲هزار و ۴۳۵درخواست برای صدور مجوز داده‌‌‌اند. از این تعداد، ۱۲هزار و ۳۲۰مجوز تایید و ۶۶هزار و ۳۳۴مجوز رد شده است. دو هزار و ۵۸۲متقاضی نیز درخواست خود را لغو کرده‌‌‌اند. بقیه مجوزها هم در دست بررسی قرار دارند. در وزارت ارتباطات، تعداد ۷هزار و ۳۸۴درخواست مجوز در درگاه دریافت شده که از این تعداد، هزار و ۵۹۲درخواست تایید و ۲هزار و ۴۰۰درخواست رد شده است. همچنین تعداد ۳۸۶متقاضی از درخواست خود چشم‌‌‌پوشی کرده‌‌‌اند.
در وزارت ورزش، ۱۱هزار و ۳۶۳نهاد درخواست صدور مجوز داشته‌‌‌اند که درگاه، مجوز هزار و ۶۸۹نهاد را تایید کرده است. البته درخواست ۳هزار و ۵۶۳نهاد رد شده و ۱۸۱نهاد نیز از دریافت مجوز صرف‌نظر کرده‌‌‌اند. باقی درخواست‌‌‌ها همچنان در حال بررسی است.
در وزارت علوم، هزار و ۴۳۰کسب‌وکار برای صدور مجوز در این درگاه درخواست داده‌‌‌اند که از این تعداد، تنها سه‌درخواست تایید شده است. درخواست صدور مجوز ۸۳۲کسب‌وکار رد شده و باقی درخواست‌‌‌ها نیز هنوز در حال بررسی هستند.
تعداد درخواست‌‌‌های صدور مجوز مربوط به معاونت علمی ۲۷عدد بوده که هیچ یک از آنها تایید نشده است. ۱۶درخواست رد شده‌‌‌اند و باقی درخواست‌‌‌ها در دست بررسی هستند.
وزارت میراث‌فرهنگی نیز درخواست صدور مجوز برای ۳۰هزار و ۲۰۱متقاضی را داشته که از این تعداد، ۱۱هزار و ۹۱۲درخواست تایید شده است و مابقی در دست بررسی هستند. هیچ‌یک از این درخواست‌‌‌ها به رد یا انصراف منجر نشده‌‌‌اند.
وزارت تعاون به‌جز مشاغل خانگی، درخواست صدور مجوز برای ۳۸هزار و ۲۸۵کسب‌وکار را دریافت کرده که از این تعداد، ۵۵هزار و ۴۴۷درخواست تایید و ۱۰درخواست رد شده است. همچنین ۴هزار و ۵۳۰کسب‌وکار از درخواست خود برای صدور مجوز انصراف داده‌‌‌اند. کسب‌وکارهای مربوط به وزارت صمت، ۳۹هزار و ۶۶۳درخواست مجوز داشته‌‌‌اند که از این تعداد ۳هزار و ۵۸۹درخواست تایید و ۲۶درخواست رد شده است. دوهزار و ۱۰۴متقاضی نیز از درخواست خود انصراف داده‌‌‌اند. در وزارت بهداشت، هزار و ۶۲کسب‌وکار برای دریافت مجوز اقدام کرده‌‌‌اند که از این میزان، درخواستی صادر یا رد نشده است.

با عضویت در بیزنگار می توانید به بیش از 500 مقاله و ویدیو آموزشی و کاربردی به صورت طبقه بندی شده و به رایگان دسترسی داشته باشید.

درباره مدل کسب و کار، طرح کسب و کار، استارتاپ ناب، بوم ارزش پیشنهادی، خلاقیت و نوآوری، کارآفرینی کودکان، کارآفرینی زنان، کارآفرینی سازمانی، کارآفرینی اجتماعی، کمینه محصول پذیرفتنی، ایده پردازی و تجارب کارآفرینان موفق و شکست خورده بخوانید و ببینید.

عضویت سریع و رایگان

منبع: روزنامه دنیای اقتصاد
درباره مدیراینفو

مدیراینفو ارائه دهنده تازه‌ترین اخبار و رویدادها، مطالب مفید، کاریکاتور، اینفوگراف و ویدیوهای کاربردی در حوزه کارآفرینی است؛ با عضویت در مدیراینفو می‌توانید به بیش از ۵۰۰ مقاله و ویدیوی آموزشی در حوزه‌های مختلف و به صورت طبقه بندی شده و رایگان دسترسی داشته باشید. (برای عضویت کلیک کنید)

ارتباط با ما

 تهران، ولنجک، ساختمان واحدهای فناور دانشگاه شهید بهشتی، طبقه منفی 2، واحد 216

 +98-21-22411360
 info [at] modirinfo.com