0  |  2

چگونه وارن بافت ثروتمند شد؟

چگونه وارن بافت ثروتمند شد؟

دلیل اصلی افراد برای سرمایه ‌گذاری در سهام چیست؟ مسلماً به دست آوردن سود و افزایش ثروت .این هدف از دو راه قابل‌دستیابی است: یکی افزایش قیمت سهم و دیگری سود سالانه سهام که به‌صورت نقدی بین سهامداران تقسیم می‌شود.
برخی سهامداران به دریافت سود سهام علاقه‌ای ندارند و بیشتر تمایل دارند سود سالیانه شرکت برای راه ‌اندازی پروژه‌ های جدید سرمایه‌ گذاری شود و به این شکل ارزش سهامشان رشد بیشتری کند.
سرمایه ‌گذاری در سهام این شرکت ‌ها ریسک بیشتری نسبت به سرمایه‌ گذاری در سهام شرکت ‌هایی دارد که هرساله درصد بالایی از سود خود را به ‌صورت نقدی بین سهامدارانشان تقسیم می‌ کنند؛ اما آینده درخشانی هم در انتظار سهامداران‌شان است.
مطالعه سرگذشت وارن بافت، پیتر لینج و دیگر سرمایه ‌گذارانی که رویکرد بلند مدت دارند، نشان‌ دهنده این موضوع است. حالا اگر شما نیز تا چند سال آینده به پول خود احتیاج ندارید، در سهام با ارزش سرمایه ‌گذاری کنید که پتانسیل رشد بالایی دارند؛ اما سؤال اینجاست که چگونه می ‌توان سهام ارزشمند را شناسایی کرد؟
به سهامی ارزشمند گفته می‌ شود که سریع ‌تر و بیشتر از شاخص سهام رشد می‌ کند. به عبارتی یک سهم ارزشمند، عملکرد بهتری نسبت به سایر شرکت‌ های هم‌ گروه دارد. برای مثال فروش بیشتر و سود بالاتری دارد. از طرفی این نوع سهام، نسبت به ارزش واقعی ‌شان، قیمت کمتری هم دارند. برای مثال شما بعد از تجزیه‌ و تحلیل شرکت الف، حاضر هستید برای هر سهم آن مبلغ ۳۴۰ تومان پرداخت کنید، اما این سهم در بازار به قیمت ۲۷۰ تومان به فروش می‌ رسد؛ بنابراین برای انتخاب یک سهم ارزشمند، باید شرکت را از جهات مختلف تجزیه ‌و تحلیل کنید و صبر و انضباط مالی داشته باشید تا به موفقیت‌ های بزرگ برسید. افرادی نظیر وان بافت، بنجامین گراهام، پیتر لینچ و جان تمپلتون با همین روش ثروتمند شده ‌اند.

  «افزایش تحریم‌ ها یا برچیده شدن آن، تغییرات نرخ ارز یا پیر شدن جمعیت کشور هر یک تحولات عظیمی هستند که همه شرکت‌‌های بورسی را تحت تأثیر قرار می‌‌دهند.»  

اگرچه با رعایت نکات بالا می‌توانید تا حد زیادی در انتخاب سهام خوب از بد موفق عمل کنید، بااین‌حال نکات بیشتری هم وجود دارد که به شما در انتخاب سهام ارزشمند کمک می‌کنند. باهم این نکات را مرور کنیم:

گوش ‌به ‌زنگ تحولات بزرگ تکنولوژی، اقتصادی و سیاسی باشید:

یک شرکت قوی در صنعتی رو به رشد راهی جز موفقیت ندارد. چنانچه تاریخچه بورس را بررسی کنید، مثال‌ های متعددی از آن را می‌ یابید. گاهی برخی تحولات مقدمات رشد یک صنعت را فراهم می‌ کنند. تصور کنید تا پانزده سال قبل هیچ صحبتی از خودپرداز بانک، دستگاه کارت‌ خوان فروشگاهی، بانکداری موبایلی و اینترنتی در ایران نبود؛ اما تصور کنید امروز بانکی هیچ‌ یک از این خدمات را به مشتری‌ های خود ندهد. چه اتفاقی می‌ افتد؟ افزایش تحریم‌ ها یا برچیده شدن آن، تغییرات نرخ ارز یا پیر شدن جمعیت کشور هر یک تحولات عظیمی هستند که همه شرکت‌ های بورسی را تحت تأثیر قرار می‌ دهند. پیش از اینکه غافلگیر شوید در مورد هر یک از این تحولات بزرگ، برنامه ‌ریزی کنید.

رشد شرکت را با رشد شاخص‌های صنعت و بازار مقایسه کنید:

شما برای تشخیص میزان رشد شرکت باید آن را با یک معیار دیگر مقایسه کنید. معمولاً افراد برای این کار رشد سهام شرکت خود را با رشد سهام شرکت ‌های مشابه در صنعت یا شاخص کل بورس مقایسه می‌ کنند. برای این مقایسه می ‌توانید سود هر سهم شرکت خود را با سود هر سهم آن در سال قبل مقایسه کنید. مثلاً سود هر سهم شرکت الف در سال جاری ۶۵ تومان است. در سال گذشته سود هر سهم شرکت الف ۵۰ تومان بود. با مقایسه این دو با هم می ‌بینیم که سود هر سهم شرکت طی یک سال ۳۰ درصد رشد داشته است، حال ‌آنکه شاخص صنعت در سال گذشته ۲۲ درصد رشد داشته است؛ بنابراین سهم شرکت الف ارزشمند است.

مزیت و برتری شرکت را نسبت به رقبا مقایسه کنید:

شرکت ‌هایی که توانسته ‌اند در حوزه فعالیتشان جایگاه مستحکمی را برای خود بسازند، می‌ توانید در دراز مدت به سودآوری خود ادامه بدهند. شرکتی که یک یا چند مورد از موارد زیر را دارد، شرکتی ارزشمند است:
· نام تجاری پرآوازه‌ ای دارد و همه محصولات آن را می‌شناسند: وقتی صحبت از لوازم‌خانگی، مواد خوراکی یا لبنیات می‌شود، در میان تولیدکنندگان داخلی نام چه شرکت‌ هایی را به خاطر می‌ آورید؟
· موانع متعددی وجود دارد که اجازه نمی ‌دهد رقبا به بازار آن شرکت وارد شوند: برخی شرکت ‌ها در حوزه ‌ای فعالیت می‌ کنند که قوانین بسیار سخت‌ گیرانه ‌ای از سوی دولت بر آن حاکم است. همین‌طور ممکن است ورود به بازار برخی محصولات نیازمند سرمایه‌گذاری کلان باشد و ریسک بالایی داشته باشد.
· شرکت بخش تحقیق و توسعه قوی دارد: تحقیق و توسعه موجب تولید محصولاتی که می ‌شود که مشتریان بسیاری در خارج از شرکت منتظر آن هستند.

گزارش‌ های حسابداری شرکت را بررسی کنید و از استحکام مالی آن مطمئن شوید:

بررسی اعداد و ارقام حسابداری یکی از کارهایی است که عمده تحلیلگران انجام می‌دهند و به آن تحلیل بنیادی گفته می‌ شود که با بررسی ترازنامه، صورتحساب سود و زیان، جریان وجوه نقد و بقیه گزارش‌ های مالی آغاز می‌ شود و به بررسی بازار، صنعت و فضای سیاسی و اقتصادی کشور ختم می‌ شود. بعد از پایان فرآیند تحلیل تکنیکال شما می‌ توانید در مورد سلامت مالی شرکت تصمیم‌ گیری کنید. اما به سه آیتم از تحلیل بنیادی باید بیشتر توجه کنیم. این سه مورد عبارت‌اند از:
· فروش: امسال شرکت شمارا غافلگیر کرد؟ میزان فروش شرکت را با فروش سال قبل مقایسه کنید. انتظار می ‌رود فروش شرکت حداقل ۱۰ درصد رشد کرده باشد.
· سود: سود شرکت هم باید برابر با نرخ رشد فروش افزایش یابد. در صورتی‌ که فروش ۱۰ درصد رشد داشته باشد، رشد ۱۰ درصدی سود شرکت هم قابل ‌قبول است.
· بدهی: آیا مجموع بدهی ‌های شرکت برابر یا کمتر از بدهی‌ های آن در سال گذشته است؟ شرکت‌ هایی که با بدهی ‌های روز افزون دست ‌و پنجه نرم می‌ کنند، شرکت‌ های مناسبی برای سرمایه‌ گذاری نیستند.

مدیران شرکت و عملکرد آن‌ها را ارزیابی کنید:

سرمایه گذاری موفقمدیران شرکت نقش بسیار مهمی در موفقیت شرکت دارند؛ اما چگونه می ‌توان عملکرد آن‌ها را سنجید؟ برای این کار کافی است اعداد و ارقام مالی زیر را بررسی کنید:

· بازده سهامداران (ROE): این نسبت نشان می ‌دهد که مدیران با استفاده از سرمایه سهامداران شرکت چه مقدار سود برای آن ‌ها به دست آورده ‌اند. برای محاسبه آن ابتدا از صورتحساب سود و زیان، سود خالص شرکت را به دست آورید. سپس آن را بر حقوق صاحبان سهام ( دارایی‌ها-بدهی‌ها) تقسیم کنید. به خاطر داشته باشید که همیشه اعداد و ارقام را حداقل برای دو سال متوالی حساب کنید تا بتوانید عملکرد شرکت را نسبت به سال قبل نیز بسنجید. بازده سهامداران ۱۵ تا ۲۰ درصد می‌تواند قابل‌قبول باشد.

·رشد سود شرکت و حقوق صاحبان سهام: در صورتی‌ که ثروت سهامداران و سود شرکت سال‌ به ‌سال رشد بیشتری داشته باشد، عملکرد مدیران خوب بوده است.

 بررسی کنید که سهامداران حقوقی شرکت چه کسانی هستند و تحلیلگران چه نظری در مورد وضعیت سهام‌ دارند:

ممکن است شما در سهام‌ای فوق‌ العاده سرمایه ‌گذاری کنید، اما بعد از گذشت مدتی هیچ اتفاقی نیفتد و قیمت سهام همچنان ثابت باقی بماند! چرا؟ … علت افزایش قیمت، افزایش تقاضا است؛ یعنی برای یک سهم تعداد خریداران از تعداد فروشندگان بیشتر باشد. اگر شما سهمی را به‌ درستی شناسایی و خرید کردید و توجه بازار نیز به آن سهم جلب شد، مطمئن باشید قیمت‌ها افزایش می ‌یابد؛ بنابراین به نکات زیر توجه کنید:
خرید سهامداران حقوقی:
آیا صندوق ‌ها و شرکت ‌های سرمایه ‌گذاری برنامه ‌ای برای خرید سهم مورد نظر شما دارند؟ اگر جواب مثبت است، انتخاب شما، گزینه خوبی است.
گزارش‌ های تحلیلگران:
آیا تحلیلگران در گزارش‌ های و اخبار روزانه خود در سایت ‌ها و خبرگزاری ‌ها به سهم مورد نظر شما توجه دارند؟ تحلیل‌ ها و گزارش‌ های بیشتر موجب رونق سهم مورد نظر شما و افزایش قیمت آن می‌ شود.
پیشنهاد سایت‌های خبری:
سایت‌ ها و وبلاگ ‌هایی که به ارائه پیشنهادهای سرمایه‌ گذاری مشغول‌ اند چه نظری در مورد سهم شما دارند؟ اگر نظرشان مثبت است، مطمئن باشید به‌ زودی توجه همه به سهم شما جلب می‌ شود.

مطمئن شوید که شرکت به عملکرد خوب خود ادامه می ‌دهد:

وضعیت مالی شرکت‌ ها در طی زمان تغییر می ‌کند و سهمی که چهار یا پنج سال پیش یک سهم ارزشمند برای خرید بود، در حال حاضر می ‌تواند یک سهم معمولی باشد؛ بنابراین شما مادامی‌ که سهامدار شرکت الف هستید، باید همواره به صورت ‌ها و گزارش‌ های مالی آن مراجعه کنید و اعداد و ارقام حسابداری را مورد بررسی دقیق قرار دهید.

با عضویت در بیزنگار می توانید به بیش از 500 مقاله و ویدیو آموزشی و کاربردی به صورت طبقه بندی شده و به رایگان دسترسی داشته باشید.

درباره مدل کسب و کار، طرح کسب و کار، استارتاپ ناب، بوم ارزش پیشنهادی، خلاقیت و نوآوری، کارآفرینی کودکان، کارآفرینی زنان، کارآفرینی سازمانی، کارآفرینی اجتماعی، کمینه محصول پذیرفتنی، ایده پردازی و تجارب کارآفرینان موفق و شکست خورده بخوانید و ببینید.

عضویت سریع و رایگان

منبع: سنا
مطالب پیشنهادی:
درباره مدیراینفو

مدیراینفو ارائه دهنده تازه‌ترین اخبار و رویدادها، مطالب مفید، کاریکاتور، اینفوگراف و ویدیوهای کاربردی در حوزه کارآفرینی است؛ با عضویت در مدیراینفو می‌توانید به بیش از ۵۰۰ مقاله و ویدیوی آموزشی در حوزه‌های مختلف و به صورت طبقه بندی شده و رایگان دسترسی داشته باشید. (برای عضویت کلیک کنید)

ارتباط با ما

 تهران، ولنجک، ساختمان واحدهای فناور دانشگاه شهید بهشتی، طبقه منفی 2، واحد 216

 +98-21-22411360
 info [at] modirinfo.com