در نشست هماندیشی رسیدن به زبان مشترک بین ویسیها و استارتآپها به عنوان یکی از مهمترین مسائل کنونی اشاره و پیشنهاد شد هر دو طرف دانش خود را در زمینه اکوسیستم استارتآپی افزایش دهند تا با ادامه برگزاری جلسات هماندیشی دستیابی به این زبان مشترک محقق شود.
فرابورس ایران امروز میزبان استارتآپهای عضو انجمن صنفی کسبوکارهای اینترنتی و صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه بود که طی این نشست هماندیشی هر دو طرف به بیان دغدغهها، انتظارات، معرفی حوزه فعالیت و یا سرمایهگذاری خود، چالشها و ضعفهایی که بعضا منجر به عدم برقراری ارتباط متقابل و شفاف میان استارتآپ ها و سرمایه گذاران میشود، پرداختند.
معاون پذیرش و ناشران فرابورس در این نشست هماندیشی فرایند تامین مالی استارتآپها و جذب سرمایه از سوی آنها را نیازمند ارتباطات دو سویه میان سرمایهگذاران و استارتآپها دانست و گفت: در این جلسات هماندایشی که به ابتکار فرابورس ایران مدتی است شاهد برپایی آن هستیم، در تلاشیم تا به زبان مشترکی میان استارتآپها و صندوقهای جسورانه برای رفع دغدغههای طرفین در بحث سرمایهگذاری و جذب سرمایه دست یابیم.
در این نشست که بنیانگذاران استارتآپهایی همچون آینه شمعدون، بوکت، وینداد، کادوچی، جهان در کیف، مدمان، ایسلکت، فرش آنلاین، دنگی پال و نمایندگان صندوقهایی مانند صندوق مالی پاسارگاد، صندوق فناوری بازنشستگی، صندوق جسورانه دانشگاه تهران، لوتوس پارسیان، گروه مالی فیروزه، شرکت مشاوره سرمایهگذاری دیدگاهان نوین، تامین سرمایه امین حضور داشتند، برخی استارتآپها مهمترین چالش در مسیر جذب سرمایه را نداشتن تجربه و دانش حقوقی و مالی لازم در بحث قراردادهای مفصلی که صندوقهای VC در مقابل آنها قرار میدهند و آشنا نبودن آنها با مفاهیم و مفاد موجود در این قراردادها عنوان کردند.
برخی دیگر از استارتآپها نیز معتقد بودند بایستههایی که صندوقهای جسورانه برای سرمایهگذاری روی استارتآپها جزو شروط اصلی میدانند از قبیل ارائه طرح توجیهی مناسب از چشمانداز فعالیت استارتآپها در چند سال آتی یا برنامه مالی و زمانبندی مشخص برای توسعه کسبوکار آنها، آنچنان که باید با واقعیت محیط کار و فعالیت استارتآپها همخوانی ندارد؛ چراکه شاید در عرض چند روز اکوسیستم و محیط فعالیت استارتآپها با تغییرات بنیادین و جدی روبهرو شود که این امر پیشبینی آینده و چشمانداز فعالیت آنها را ناممکن میکند.
به گفته آنها در شرایطی که فضای اکوسیستم استارتآپی در ایران به طور دائم در حال تغییر و تحول است و این موضوع محیط کار استارتآپها را در شرایط بی ثباتی قرار میدهد، آنها قادر به ارائه برنامه و چشمانداز مشخصی از آینده و سودآوری فعالیت خود به صندوقهای جسورانه نیستند و متاسفانه همین موضوع نیز بر چالش جذب سرمایه از سوی VCها دامن میزند.
استارتآپها عنوان کردند که چالشهایی همچون پیچیدگیهای محیطی، دست و پاگیر بودن قوانین و وسواس VCها نسبت به سرمایهگذاری روی استارتآپها مهمترین موانع حال حاضر در مسیر جذب سرمایه و فعالیت آنهاست.
در مقابل صندوقهای جسورانه و سرمایهگذارانی که در طرحها و پروژههای دانشبنیان و روی استارتآپها سرمایهگذاری میکنند نیز نقطه نظرات خود را در پاسخ به دغدغههای استارتآپها بیان کردند.
سرمایهگذاران میگفتند اغلب استارتآپها تنها به فکر جذب سرمایه و تامین مالی هستند و این در حالی است که هیچ برنامه مدون و مشخصی برای سودآوری و رشد و توسعه خود ندارند.
مدیران صندوقهای جسورانه همچنین تغییر ارکان مدیران نهادهای مالی را طی دو یا سه سال به عنوان یکی دیگر از موانع سرمایهگذاری روی استارتآپها اعلام کردند؛ چراکه سرمایهگذاری روی استارتآپها از نوع بلندمدت است اما تغییر مدیران نهادهای مالی مانع این نوع سرمایهگذاری میشود.
به اعتقاد آنها شفافیت در ریسک و بازده استارتآپها دیگر مانع و چالشی به شمار میرود که فرایند سرمایهگذاری روی استارتآپها را سخت میکند و تا زمانی که نتوان به درستی این دو عامل را در حوزه فعالیت یک استارتآپ سنجید انتظار برای سرمایهگذاری چندان منطقی نیست.
حامد ساجدی نایب رئیس انجمن VC نیز در این نشست هماندیشی با بیان اینکه صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه باید اطمینان پیدا کنند بیزنسهایی که روی آن سرمایهگذاری میکنند قابلیت رشد و توسعه دارند، عنوان کرد: جنس تامین مالی VCها از نوع وام دادن و ارائه تسهیلات نیست بلکه از نوع مشارکت است و باید این شراکت مبتنی بر اعتماد باشد تا بتوان به نتایج مثبت دست یافت.
در نهایت در نشست هماندیشی رسیدن به زبان مشترک بین ویسیها و استارتآپها به عنوان یکی از مهمترین مسائل کنونی اشاره و پیشنهاد شد هر دو طرف دانش خود را در زمینه اکوسیستم استارتآپی افزایش دهند تا با ادامه برگزاری جلسات هماندیشی بتوان دستیابی به این زبان مشترک محقق شود.