کارآفرینان موفق اغلب بهعنوان افرادی سرسخت، پرشور، انعطافپذیر و ریسکپذیر شناخته میشوند. آنها متفکرانی خیالپردازند که اعتمادبهنفس و تحمل ابهام دارند. حتی اگر کارآفرین دارای همه این ویژگیهای شخصیتی باشد، سرمایهگذاری موفقیتآمیز کسبوکار نیاز به درک مفهوم کسبوکار و طرحی واقعگرایانه دارد.
مطالعه امکانسنجی مانند فیلتر عمل میکند؛ به این صورتکه پیش از اینکه کارآفرین منابع لازم را برای راهاندازی ایدهی مورد نظرش؛ صرف کند؛ ایدههایی را که احتمال موفقیتشان کم است؛ حذف میکند.
از سوی دیگر، طرح کسب و کار؛ ابزار برنامهریزی برای تبدیل ایده به واقعیت است که براساس مطالعات امکانسنجی انجام میشود، اما تجزیه و تحلیل جامعتری از کسبوکار را فراهم میکند. درحالیکه مطالعه امکانسنجی و یک طرح کسبوکار در ارایهی بعضی اطلاعات و بینشهای کسب و کار به کارآفرینان مشابه هستند؛ اما هر یک از آنها هدفی مهم اما جداگانه، در فرآیند راهاندازی کسبوکار دارند. هر دو میتوانند برای کمک به کارآفرین با جمعآوری اطلاعات برای ارزیابی مفهوم کسبوکار، ازجمله الزامات قانونی، هزینهها و بازاریابی کمک کنند.
بهعنوانمثال، مشتری بالقوهای به کلینیک کارآفرینی مراجعه میکند؛ ایده خلاقانهاش برای کسبوکار؛ تأسیس مکانی برای فروش ساندویچ بستنی است. پس از بررسی الزامات قانونی برای راهاندازی این نوع کسبوکار، مشخص میشود که ایده کسبوکارش به دلیل مقررات دولتی و تجاری؛ مناسب نیست. اگر مشتری مطالعه امکانسنجی انجام دهد؛ احتمالاً به الزامات قانونی مربوط به صنف خود پی میبرد. خوشبختانه این مشتری بالقوه برای ایده کسبوکارش منابع مالی را صرف نکرده است. درصورتیکه کارآفرین بدون مطالعه امکانسنجی دست به سرمایهگذاری بزند؛ کمی دور از ذهن و مخاطرهآمیز خواهد بود.
مطالعات امکانسنجی باید برای کارآفرینان ترغیبکننده باشد، زیرا این مطالعات به تعیین کارایی و سودآوری سرمایهگذاری در کسبوکار کمک میکنند. در صورتیکه ایدهای قابلاجرا نباشد، مطالعه امکانسنجی میتواند پول، زمان، تلاش و منابع سرمایهگذاری کارآفرینی را نجات دهد. اگر مطالعه امکانسنجی نشان دهد که مفهوم کسبوکار قابلاعتماد است، کارآفرین میتواند بهطور مؤثر برای ایجاد طرح کسبوکارش و پیادهسازی آن؛ به سرمایهگذاری مشغول شود.
ما میتوانیم کارآفرینان را تشویق کنیم تا مطالعه امکانسنجی را انجام دهند و طرح کسبوکارشان را قبل از اینکه بابت اجرایش پولی بدهند مورد ارزیابی قرار دهند. بدین ترتیب از هدر رفتن زمان و انرژیشان برای شروع کسبوکاری که مطابق با قوانین دولتی نیست و سود کافی را برای مشتری به ارمغان نمیآورد، پیشگیری کنند.
مارال مختارزاده (کارشناسارشد کارآفرینی)
مطالب مرتبط با طرح کسب و کار:
10 نکته اساسی برای طراحی موفقیت آمیز طرح کسب وکار
چارچوب طرح کسب و کار
چگونه یک طرح کسب و کار بنویسیم؟
مروری اجمالی بر کتاب چگونه یک طرح کسب و کار بنویسیم؟
رازهای نوشتن یک طرح کسب و کار (Business Plan) موفق
چرا طرحهای کسبوکار طولانی، خطر شکست در کسبوکار را افزایش میدهند؟
طرح کسب و کار در یک نگاه!