مزیت رقابتی چیست و چرا اهمیت دارد؟
مزیت رقابتی به عنوان توانایی در رویارویی و غلبه بر رقابت تعریف میشود. معمولاً با ارزیابی نقاط قوت و ضعف رقبا و بررسی راهی برای پر کردن شکافهای موجود میتوان راهکارهایی برای ایجاد مزیت رقابتی ایجاد کرد. شرکتها هنگامیکه ویژگیهای بهتری نسبت به رقبا کسب میکنند، در واقع مرزی برای رقابتشان ایجاد میکنند.
در ادامه به هفت روشی اشاره میشود که از طریق آن میتوان مزیت رقابتی کسب کرد:
استراتژی رهبری هزینه:
شرکتها میتوانند با ارائه قیمتهای جذاب، برای خود مزیت رقابتی کسب کنند. «وال مارت» و «آمازون» دو شرکتی هستند که با این استراتژی توانستند رشد خوبی داشته باشند. درحالیکه این روش میتواند برای بعضی شرکتها مؤثر باشد، اما کاهش قیمت به ندرت روشی مطلوب برای شرکتها به حساب میآید، زیرا میتواند در نهایت بقای کسبوکار را تهدید کند.
استراتژی تنوع:
نام تجاری یا برند بدیهیترین روش تشخیص شرکتها از یکدیگر به حساب میآید. با استفاده از برندسازی، برندهایی مانند «نایک» یا «رولکس» بهطور معمول موقعیتی متمایز و جدا از سایر کفشها و ساعتها را در ذهن مخاطبشان ایجاد میکنند. مدیرانی که از این روش استفاده میکنند باید بهدنبال یافتن مهارت و توانایی منحصربهفردی باشند تا از طریق همین عامل کلیدی آگاهی مشتری را نسبت به ارزش کالا یا خدمتشان افزایش دهند. در واقع هدف این است که شرکت محصولات و خدمات جدید و متنوعی را روانه بازار کند. البته این محصولات میتوانند مرتبط یا غیرمرتبط باشند.
استراتژی نوآورانه:
شرکتها ممکن است فعالیتهایشان را با روشهایی جدید و نوآورانه انجام دهند. برای مثال فناوریهای نوآورانه در صنعت پزشکی که راهی برای از بین بردن تومورهای مغزی و سرطان بدون نیاز به جراحی را ایجاد کرده است. بدیهی است که این روش موجب کاهش درد، ریسک و زمان بازیابی خواهد شد. از این رو مزیت رقابتی بیشتری نسبت به جراحیهای سنتی پیدا میکند. افراد میتوانند با کشف و ارائه روشهای ابتکاری برای انجام کار، مزایای رقابتی کسب کنند.
اثربخشی عملیاتی و هوشمندی استراتژیک:
بعضی از شرکتها فقط سراغ کاری میروند که بهتر از هر کس دیگری آن را انجام میدهند. وقتی کارهایتان را خوب و کارآمد انجام دهید، مزیت رقابتی بیشتری نسبت به کسانی که کار را طولانیتر یا سریعتر انجام میدهند، کسب میکنید. «اثربخشی عملیات» و «اثربخشی استراتژی» هر دو برای دستیابی به عملکرد ممتاز ضروری هستند اما کارکرد آنها نسبت به یکدیگر متفاوت است. شرکت تنها هنگامی میتواند بر رقبایش غلبه کند که تمایزی نسبت به آنها ایجاد کرده و این تمایز را حفظ کند. «اثربخشی عملیاتی» به معنای انجام بهتر فعالیتهای مشابه با فعالیتهایی است که رقبا انجام میدهند اما «اثربخشی استراتژی» انجام فعالیتهایی متفاوت نسبت به رقبا یا انجام فعالیتهای مشابه اما به روشی متفاوت است که این نیز اکنون با هوشمندی استراتژیک ادغام و آن را به مؤلفه جدید و ممتازی به نام «هوشمندی استراتژیک» تبدیل کرده است.
استراتژی رقابتی مبتنی بر فناوری:
از زمانی که هنری فورد صنعت خودرو را با راهاندازی خط مونتاژ توسعه داد، شرکتها با استفاده از تکنولوژیهای جدید، بهدنبال مزیت رقابتی بودند. کامپیوترها و برنامههای کاربردی نیز میتواند مزیت ایجاد کند. کارکنانی که تکنولوژی جدید را میآموزند و با آن کار میکنند، تقریباً همیشه بازدهی یا مزیت رقابتی بیشتری نسبت به کسانی که در برابر روشهای جدید مقاومت میکنند، خواهند داشت.
مزیت رقابتی سازگار و منطبق:
همانطور که بازارها، اقتصادها و سایر عوامل در این محیط غیر قابل پیشبینی تغییر میکنند، شرکتهایی که بتوانند خود را با شرایط متغیر انطباق دهند، مزیت رقابتی کسب میکنند. این شرکتها معمولاً کوچکتر هستند و فناوریهای پیشرفتهای در اختیار دارند. مدیران میتوانند با پذیرفتن تغییر و سازگاری با آن، به قدرت اصلی خود برسند. باید توجه داشت در بسیاری از موارد سازگاری کاملاً ذهنی و شناختی است و به سطح ادراک افراد بستگی دارد.
مزیت اطلاعاتی:
تقریباً تمام استراتژیهای گفتهشده نیازمند سطح بالایی از اطلاعات هستند. در واقع مزیت رقابتی به مهارتهایی گفته میشود که به شما کمک میکند تا در صحنه رقابت جان سالم به در ببرید. اکثر مزیتهای رقابتی از طریق دانش و اطلاعات به دست میآیند. شرکتهای موفق به دنبال آخرین تکنولوژی، استراتژیها و دادهها میباشند.
افرادی که میخواهند مرز رقابت خود را حفظ کنند، باید نکات فوق را جدی گرفته و اجرا کنند. برنامههای آموزشی متعددی وجود دارد که به شما کمک میکند سریعتر و دقیقتر کار کنید و ارزش بیشتری برای خود و مشتریانتان به ارمغان آورید.
این ویدیو به شما نشان میدهد که چگونه میتوانید برای کسب و کارتان مزیت رقابتی پایدار کسب کنید
مترجم: مارال مختارزاده (کارشناس ارشد کارآفرینی)
برگرفته از سایت garfinkleexecutivecoaching.com