کارآفرینانی که کسبوکارهای جدید به راه میاندازند، چرخ اقتصاد، نوآوری و ایجاد شغل را به حرکت درمیآورند. با این حال حدود نیمی از این کسبوکارهای جدید در پنج سال اول و دو سوم از آنها در کمتر از یک دهه شکست میخورند.
11 دلیل رایج شکست کارآفرینان و کسبوکارهای جدید
۱. نداشتن پول کافی
سادهترین دلیل شکست هر کسب و کاری، بیپولی است. بسیاری از کسبوکارها با وجود تامین مالی خودشان، وام بانکی، شرکا و یا دیگر سرمایهگذاران، باز هم قبل از شروع کار با شکست مواجه میشوند. زیرا سرمایهی کافی برای راهاندازی کسب و کار جدید را ندارند.
۲. عدم شناخت بازار
مشتریان شما چه کسانی هستند؟ رقیب شما کیست؟ بازار هدف شما چیست؟ کارآفرینان باید بتوانند به این سوالات و سوالات زیاد دیگر دربارهی بازار خود پاسخ دهند تا کسب و کار موفقی داشته باشند. اگر به طور کامل درک نکنید مشتریان شما چه کسانی هستند، چه میخواهند و در کجا میتوان به آنها دست یافت، محکوم به شکست خواهید بود.
بسته آموزشی: گامبهگام طراحی بوم ارزش پیشنهادی
۳.نداشتن بینش و هدف
نشانهی یک رهبر خوب این است که علاوه بر داشتن بینش مناسب، بتواند آن را به گونهای به دیگران ابلاغ کند که با او همراه شوند. کسبوکارهایی که اهداف بلندمدت، میان مدت و کوتاهمدت ندارند، شکست خواهند خورد. زیرا معیارهای واضحی برای موفقیت در طول مسیر ندارند.
۴.لقمهی بزرگتر از دهان برداشتن:
رهبران خوب درحالی که از اهداف حرف میزنند، میگویند «یک شبه ره صدساله را نمیتوان رفت» و شرکتهای بزرگ و موفقی مثل آمازون و گوگل و ... هم یک شبه ساخته نشدهاند. اگر منطق یک استارتاپ تازهکار این باشد که عجله کند تا در عرض یک تا پنج سال بتواند به اندازه شرکتی بزرگ معروف شود، احتمالا در حال آماده شدن برای شکستی بزرگ است.
۵.تلاش برای همه فن حریف بودن:
بسیاری از کسبوکارهای جدید با افزودن محصولات یا خدماتی که واقعا در آن تخصص ندارند به سرعت به دنبال پول یا فروش هستند. شرکتهایی که میدانند چه کاری را خوب انجام میدهند (و چه کاری را نمیتوانند) و به کار خود میچسبند، نسبت به شرکتهایی که سعی میکنند همه فن حریف باشند و در هیچ کدام هم استاد نیستند، دوام طولانیتری دارند.
۶.کافی نبودن تلاشهای بازاریابی:
شما میتوانید بهترین محصول یا خدمات را در دنیا داشته باشید ولی اگر کسی از آن اطلاعی نداشته باشد، موفق نخواهید شد. شما باید نام و آوازهی خود را به گوش همه برسانید تا مردم از مزایای کسب و کار شما مطلع شوند. اگر نتوانید به مخاطبین خود دست یابید نمیتوانید به موفقیت برسید.
یکی از موثرترین شکلهای بازاریابی، بازاریابی دهان به دهان است. این نوع بازاریابی، شکلی از تبلیغات است که مستقیما توسط مشتریان راضی صورت میگیرد. دلیل موثر بودن این روش این است که اکثر مصرفکنندگان، توصیه دوست یا عضو خانوادهشان را بسیار سریعتر از هرگونه تبلیغات یا استراتژی بازاریابی باور خواهند کرد.
۷.برنامهریزی ضعیف:
احتمالا این جمله را شنیدید که «اگر در برنامهریزی شکست بخوری، درواقع برای شکست برنامهریزی میکنی». عدم برنامهریزی مناسب، منجر به اجرای بیکیفیت کارها میگردد. یک طرح کسب و کار خوب، بیش از حد پیچیده نیست. کافی است بدانید چه استراتژی موفقی میتوانید در مورد شرکت، محصول و نوع رقابتتان اتخاذ کنید.
۸.عدمپذیرش انتقاد سازنده:
از انتقاد به عنوان فرصتی برای انجام بهتر کارها استفاده کنید. کارآفرینان اغلب اوقات از انتقادها ناراحت میشوند زیرا وقتی نوبت به کسبوکار آنها میرسد بسیار احساسی عمل میکنند. موفقیت بدون شکست و اشتباه، امکان ندارد. شما بهعنوان یک کارآفرین باید از انتقاد درس گرفته و چیزهای زیادی یاد بگیرید.
بسته آموزشی:«تفکر انتقادی و حل مسئله» دو مهارت پولساز در کسبوکار
۹.عدم تفویض اختیار:
بعضی جملات قدیمی باعث میشوند کارآفرینان انگیزهی خود برای تفویض و واگذاری کارها را از دست بدهند. مثلا قدیمها میگفتند: «اگر فلان اتفاق بیفتد من مسئول هستم»، «کارآفرینان افرادی خودساخته هستند»، و «اگر میخواهی کاری درست انجام شود آن را خودت انجام بده».
بسیاری از کارآفرینان کار خود را به صورت یک «نمایش تکنفره» آغاز میکنند. در این میان برخی میتوانند در آغاز راه موفق شوند. با این حال وقتی کسبوکار رشد پیدا میکند به یک تیم خوب نیاز دارید که بتواند به تحقق چشمانداز شرکت کمک کند.
۱۰.فقدان مهارتهای نرم:
مهارتهای نرم، قطعهی گمشدهی پازل موفقیت برای بسیاری از کارآفرینان است. مهارتهای نرم گاهیاوقات غیرملموس هستند و کارآفرینانی که دارای استعدادهای غیرفنی هستند باید به طور موثر هدایت شوند. این مهارتها عبارتند از: نگرش، ارتباط، همدلی، انگیزش، کار تیمی، شبکهسازی، رهبری، تصمیمگیری، حل مسئله، و حل تعارض.
|
«مهارتهای نرم، قطعهی گمشدهی پازل موفقیت بسیاری از کارآفرینان است.» |
|
۱۱.فرسودگی شغلی:
کارآفرینان در رابطه با عدم تفویض کارها و اختیاراتشان اگر به طور مناسب عمل نکنند، ممکن است به سرعت فرسوده شده و شور و شوقشان را از دست بدهند. در اکثر موارد راهاندازی یک کسب و کار یک کار شبانهروزی است و اگر نتوانید همگام با رشد کار خود بار مسئولیتتان را سبک کنید، هرگز نخواهید توانست آن کار را مدت زیادی حفظ نمایید.
دلایل زیادی برای شکست کسب و کارهای جدید وجود دارد. راهاندازی یک کسب و کار جدید و مقیاسبندی برای بلندمدت، کار آسانی نیست. وقتی مالکان کسب و کار دلایل شکست کسب و کارها را درک میکنند میتوانند برای اجتناب از مشکلات و ادامهی مسیر در راهی طولانی و پربار به شیوه کارآفرینی، بهتر آماده شوند.
برگرفته از سایت forbes.com
مترجم: طاهره منیری شریف (کارشناس ارشد MBA)