آیا دوست دارید کارآفرین اجتماعی باشید؟
هرکسی میتواند پروژهای را آغاز کند که علاوه بر کسب درآمد، راهحلی برای برطرف کردن مشکلی ایجاد کند و تأثیر مثبتی هم بر جامعهاش بگذارد. کارآفرینان اجتماعی موفق در سرتاسر جهان، در هر صنعتی که فعالیت میکنند-صرفنظر از موقعیت یا نوآوریشان- ویژگیهای مشابهی دارند.
توجه داشته باشید که موفقیت همیشه بخشی از کارآفرینی اجتماعی نیست؛ مانند هر کسبوکار دیگری، شروع کسب و کاری اجتماعی میتواند با پیشرفت یا حتی سقوط همراه باشد. کارآفرینان اجتماعی میدانند که باید قبل از رسیدن به نقطهای از موفقیت، مراحل بسیاری را طی کنند. درعینحال میدانند که پشت سرگذاشتن این مراحل برای ایجاد تفاوتی مثبت، لازم است.
در ادامه مطلب به بیان پنج ویژگی مشترک از کارآفرینان اجتماعی موفق میپردازیم:
توجه به جامعه:
کارآفرینان اجتماعی موفق، رهبرانی پرشور برای ایجاد تغییر هستند. آنها به وضعیت فعلی راضی نیستند و با دیدگاه «هر چیزی که وجود دارد باید به همان شکل باقی بماند» مخالفاند. تمایل کارآفرینان اجتماعی به بهبود زندگی همسالان و جامعهشان، آنها را به ادامه کار تشویق میکند. تعریف جامعه گسترده است. تأثیر بر جامعه میتواند بهمعنای ایجاد راهحلی ساده برای مشکلی در منطقه، شهر یا کشورشان باشد؛ و با توجه به تکنولوژی جهانی، بیشتر جهان میتواند بخشی از جامعه به حساب آید!
«کارآفرینان اجتماعی مشکلات را بهعنوان فرصتی برای خلاقیت در نظر میگیرند.» |
خلاقیت و نوآوری:
کارآفرینان اجتماعی متفاوت از دیگر افراد به شرایط موجود نگاه میکنند. احتمالا بعضی از افراد مشکلات را مفهومی حل نشدنی میدانند، اما برعکس، کارآفرینان اجتماعی مشکلات را بهعنوان فرصتی برای خلاقیت در نظر میگیرند. آنها مشکل را حل میکنند. از طریق نوآوری سعی در ایجاد محصول یا خدمتی جدید و رویکردی برای غلبه بر موانع موجود دارند. کارآفرینی اجتماعی مفهومی است که با همزمان شدن خلاقیت و عمل نمود پیدا میکند.
درک کسبوکار:
این مفهوم درعینحال که هیجانانگیز است؛ بسیار مهم تلقی میشود. کارآفرین اجتماعی موفق فقط دارای ایدهای خوب نیست؛ بلکه او از دانش کافی برای تبدیل ایدهاش به کسبوکاری موفق برخوردار است. کارآفرین اجتماعی برای یافتن راهحلی که بتواند موجب بهبود شرایط و کمک به دیگران شود، باید به مواردی از جمله: تقاضای بازار، امور مالی، منابع و محدودیتها و فرصتها در جامعه توجه داشته باشد.
این افراد اهمیت دادهها را میدانند و در هر مرحله به جمعآوری اطلاعات مشغولاند. آنها دایما به دنبال درک تأثیر این اطلاعات بر کسبوکارشان و جامعه هستند، همچنین روشهایی را برای بهبود این تاثیر جستجو میکنند.
میدانند که چگونه شبکهسازی کنند:
کارآفرینان اجتماعی میدانند که در ایجاد نوآوری نمیتوان بهتنهایی پیش رفت. موفقیت پروژهها تنها در گرو وجود رهبری قوی نیست، بلکه تیمی که با آن کار میکنیم نیز بسیار مهم است. مفهوم شبکهسازی میتواند شامل همکاری با جوانان و پیدا کردن مربی باشد. در نگاهی وسیعتر میتواند توانایی جذب و اقناع صاحبان ایده، دولتها، مؤسسات مالی کوچک و ... تعریف شود. کارآفرینان اجتماعی اغلب شهروندانی جهانی هستند که با دیگر کارآفرینانی که مشتاق و موفق بودهاند، بهمنظور به اشتراک گذاشتن و بهبود راهحلهایشان، ارتباط برقرار میکنند.
عزم و اراده:
کارآفرینان انتفاعی و کارآفرینان اجتماعی هر دو به یک میزان نیازمند عزم و اراده هستند. کارآفرینی اجتماعی به معنی قبول ریسکهای منطقی است که البته گاهی اوقات میتواند منجر به شکست نیز بشود؛ اما کارآفرینان موفق میدانند که شکست گامی ضروری برای رسیدن به موفقیت است. کارآفرینان اجتماعی به جای ناامید شدن، پذیرای انتقاد بوده و بازخورد را میپذیرند، درنهایت آنقدر تغییر میکنند تا بهتر شوند.
آنها میدانند در هنگام مواجهه با چالشهای ديگر ازجمله: بوروکراسی، کمبود سرمايه و فقدان حمايت جامعه و خانواده، عزم و ارادهای قوی برای تصمیمگیری موردنیاز است.
مارال مختارزاده (کارشناس ارشد کارآفرینی)